Miért szeretem a mozaikot?
2009. január 03. írta: Kemény Katalin

Miért szeretem a mozaikot?

Talán értékállósága miatt szeretem. jó érzés olyan anyagokkal dolgozni, amiről tudom, kiállja az idő próbáját. A kő, a kerámia, az üveg ilyen anyagok.

Régebben inkább festettem, olajjal, vagy akrillal. A festékek között ezek az anyagok időállónak számítanak, de felvehetik-e a versenyt az üveggel, a kerámiával, vagy a kővel? Az olajfestmények színei sötétednek az idő múlásával. Sosem fogjuk megtudni pontosan milyennek festette Munkácsy nagyszerű képeit. A fehérek sárgulnak, a barnák sötétednek, az emberiség lázasan próbálja óvni egyetemes értéketit. Az akril nagyon jó anyag, de nincsenek hosszú távú tapasztalataink.

Nézzünk meg egy mozaikot a hatodik századból, a mozaikművészet virágkorából. 535 - 549 között készült a ravennai San Apollinare in Classe templom mozaik borítása.

Nagyszerűen megkomponált allegórikus megfogalmazású munka, az üvegmozaik gyönyörű színeivel.Az alkotást szinte eredeti pompájában csodálhatjuk meg, az idő mit sem ártott neki.

Ha már a VI. századnál és a ravennai mozaikoknál tartunk, hagy hozzak még egy példát. Számomra a bizánci mozaikművészet legkedvesebb darabja.

Ravenna, San Apollinare Nouvo (VI. sz. 3. negyede) Mártírnők menete

 Nem is tudom, mi az ami ennyire megfog ebben a munkában. Talán a ritmus, és az időtlenség. Babits Danaidák c. verse jut eszembe róla. A téma más, úgy is fogalmazhatnék, hogy ennek a témának inverze, de ugyan ez a ritmus, ugyan ez az időtlenség. Ez a mozaik olyan, mint egy litánia szavak nélkül. Ezt a hatást az ikonszerű ábrázolásmód csak felerősíti, a mozaiknak, mint technikának jó tulajdonságait kihasználva.

Visszatérve eredeti témánkhoz: miért szeretem még a mozaikot? Gazdag lehetőségei miatt. Sokféle anyagból lehet mozaikot rakni, és minden anyagból más hatást lehet kihozni. Sokan gondolják például, hogy a márvány szerény színskálája szűk lehetőséget biztosít egy művész számára. Én pedig azt gondolom: ezek a keretek jók. ezek a keretek adják a klasszikus mozaikművészet sajátosságait is.

Azon alkotások számára, amelyeknél fontos a sok szín, ott van az üveg. A világ több pontján, nagyon széles színválasztékban készül az üvegmozaik (smalti, mozaiküveg v. mozaik készítésre is alkalmas színes üveg). Üvegmozaikkal hihetetlen árnyalatbeli gazdagságot érhetünk tehát el. Használják is évszázadok óta az Orsoni család manufaktúrájának - és más gyáraknak a termékeit - a mozaikművészek szerte a világon. Az anyagválasztásnál a kérdés csak az: mit szeretnénk. Ha tudjuk hogy milyen látványt szeretnénk elérni, meg tudjuk találni hozzá az anyagot. Ezért nem kötelezem el magam anyagok mellett. Mindig a célt nézem, és az ábrázolás szempontjából legmegfelelőbb anyagot keresem. Ez a folyami kavicstól kezdve a legdrágább arany mozaikig sokminden lehet. Nagyon gazdagon kínálja a lehetőségeket ez a technika.

A színek után beszéljünk a textúráról. Gyönyörű felületeket lehet létrehozni például hasított kövekből. de ugyanez igaz az üvegmozaikra is, ha hasított felével felfelé helyezzük az alapra, egész más képet mutat, mint ha síkban helyezzük el. Azután kombinálhatjuk is a különböző anyagokat, így érve el különleges hatásokat mind színben, mind a textúrában. Egy dologra azonban érdemes figyelnünk, az anyagokat mindig olyan környezetbe helyezzük, ahol megtarthatják anyagszerűségüket, ahol értelme van jelenlétüknek.

 Szeretem tehát a mozaikot, mert úgy adja meg a lehetőséget a művészi kiteljesedésére, hogy közben valódi, maradanandó értéket teremt a környezet számára is.   

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikos.blog.hu/api/trackback/id/tr751020690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása