A mozaik alapanyagai
2009. január 29. írta: Kemény Katalin

A mozaik alapanyagai

Ma egy művész sokféle anyagot felhasználhat a mozaik alapanyagaként, a sok lehetőséget felsorolni szinte lehetetlen, nézzünk néhányat a hagyományos alapanyagok közül:

Agyagszegecs mozaik: az eredeti, már a sumérok által is készített kagylóból és lazúrkőből kirakott kombinációkon kívül a kora babiloni agyagszegecs mozaikot tekinthetjük a mozaiktechnika legősibb formájának. Ez úgy készült, hogy az agyagból hurkát formáltak, ezt felszeletelték, a kis darabkák vágási felületét agyagmázzal vonták be és kiégették. Az így készült mozaikszemeket aztán épületeik díszítésére, használták.

Kőmozaik: az ókori mozaiktechnikában a kőmozaik nagy jelentősséggel bírt, ma ismét kedveltek lettek a kő alapanyagú mozaikok. Sokféle színes kőzet használható mozaik készítéséshez. A kiválasztásnál a fő szempontok az esztétikum, az időtállóság, és a megmunkálhatóság. Az a kőzetanyag ami ezen kívánalmaknak leginkább megfelel, a márvány.

A márvány mozaik sajátosságait a természetben előforduló színárnyalatok nagyban meghatározzák. Én szeretem ezt az anyagot, főként felcsiszolatlan formájában használom, igazán természetes hatás érhető el a kövekkel, ha az ember megfelelően bánik velük, figyelembe véve tulajdonságaikat.

 

 

Kavics mozaik: folyami kavicsból is készülhet mozaik, én főként kültérre ajánlom, nagyon feldobja a kert hangulatát. Beltéren esetleg falra tehetjük, hiszen felülete a kavics gömbölydedsége miatt nem egyenletes.

 

Üvegmozaik: Meglepő, hogy már az ókorban milyen korán megjelent a kőmozaik mellett a jóval szélesebb színskálával bíró üvegmozaik. A vastag, színes üveget gyémánttal kis négyszögletes darabokra vágták, ebből az alapanyagból nagy színgazdagsággal bíró mozaik alkotások készültek, és készülnek ma is. Ma a kereskedelemben többféle alapanyag beszerezhető üvegmozaik készítéséhez, ezek közül művészeti célra a kínai üvegmozaik - bár sokan kísérleteznek vele - kevéssé alkalmas.

 

Kerámia mozaik: alapanyagában az ókori agyagmozaikkal mutat rokonságot. A kerámia mozaik készülhet külön erre a célra előállított kerámiamasszából vágott - öntött- kerámia lapocskákból, de nagyobb égetett kerámiák darabolásával is. A kerámia lehet anyagában színezett, engóbe-os vagy mázas. Művészi alkalmazásuk igen sokrétű, ez köszönhető sokféleségének, és színgazdagságának is.

 

Csempe mozaik: tulajdonképpen a kerámia mozaik egy fajtája, kedveltsége okán mégis nyithatunk számára egy külön kategóriát, mert míg a kerámia mozaikhoz a művészek sokszor maguk állítják elő az alapanyagot, a csempe mozaik inkább a kész csempék darabolásával készül, vagy kereskedelemben is kapható mozaikcsempék felhasználásával, és tovább alakításával. Magam előszeretettel használom a csempét alapanyagul jó tulajdonságai miatt: jól alakítható, a kemény mázak miatt időtálló, a csempe mozaik jól tisztítható, saválló, jobban igénybevett felületeken is strapabíró. Járófelületre járólapból érdemes készíteni, a fagyálló csempe kültéri mozaikoknak is kitűnő alapanyaga lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikos.blog.hu/api/trackback/id/tr801102168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása