MOZAIKos blog

Ebben a blogban egy mozaikműhelyben folyó munkába pillanthatsz be. Láthatsz többféle mozaikot, és meríthetsz innen ötleteket a következő lakásfelújításhoz, építkezéshez. Az itt látható mozaikok gondosan megmunkált darabokból igényes tervezéssel, elérhető árakon készülnek, a megrendelők igényei alapján.

Elérhetőség

E-mail: mozaikmuhely@gmail.com telefon: 06-20-322-7635

Kedveld az oldalt

MOZAIK a térre hangolva

Mindannyian olyan otthonban érezzük jól magunkat, ami az egyéniségünket tükrözi. Egyedi, de nem egyedieskedő, egyszerűen csak jó, mert pont olyan, amilyenek mi vagyunk. Amikor egy Otthonba készítek mozaik burkolatot, mindig igyekszem ráhangolódni az adott térre, a személyre, akinek a mozaikot készítem. Munkámnak legizgalmasabb része ez: mindenki számára valami olyat készíteni, ami hűen tükrözi az ő egyéniségét. Amire ha ránéz, mindig az jut eszébe: itthon vagyok. Ez az én otthonom. Pont ilyen. Amilyet szerettem volna.

Kemény Katalin mozaikműhely

2009.01.29. 09:03 Kemény Katalin

A mozaik alapanyagai

Címkék: kerámia mozaik csempe mozaik mozaik alapanyagai kőmozaik üvegmozaik

Ma egy művész sokféle anyagot felhasználhat a mozaik alapanyagaként, a sok lehetőséget felsorolni szinte lehetetlen, nézzünk néhányat a hagyományos alapanyagok közül:

Agyagszegecs mozaik: az eredeti, már a sumérok által is készített kagylóból és lazúrkőből kirakott kombinációkon kívül a kora babiloni agyagszegecs mozaikot tekinthetjük a mozaiktechnika legősibb formájának. Ez úgy készült, hogy az agyagból hurkát formáltak, ezt felszeletelték, a kis darabkák vágási felületét agyagmázzal vonták be és kiégették. Az így készült mozaikszemeket aztán épületeik díszítésére, használták.

Kőmozaik: az ókori mozaiktechnikában a kőmozaik nagy jelentősséggel bírt, ma ismét kedveltek lettek a kő alapanyagú mozaikok. Sokféle színes kőzet használható mozaik készítéséshez. A kiválasztásnál a fő szempontok az esztétikum, az időtállóság, és a megmunkálhatóság. Az a kőzetanyag ami ezen kívánalmaknak leginkább megfelel, a márvány.

A márvány mozaik sajátosságait a természetben előforduló színárnyalatok nagyban meghatározzák. Én szeretem ezt az anyagot, főként felcsiszolatlan formájában használom, igazán természetes hatás érhető el a kövekkel, ha az ember megfelelően bánik velük, figyelembe véve tulajdonságaikat.

 

 

Kavics mozaik: folyami kavicsból is készülhet mozaik, én főként kültérre ajánlom, nagyon feldobja a kert hangulatát. Beltéren esetleg falra tehetjük, hiszen felülete a kavics gömbölydedsége miatt nem egyenletes.

 

Üvegmozaik: Meglepő, hogy már az ókorban milyen korán megjelent a kőmozaik mellett a jóval szélesebb színskálával bíró üvegmozaik. A vastag, színes üveget gyémánttal kis négyszögletes darabokra vágták, ebből az alapanyagból nagy színgazdagsággal bíró mozaik alkotások készültek, és készülnek ma is. Ma a kereskedelemben többféle alapanyag beszerezhető üvegmozaik készítéséhez, ezek közül művészeti célra a kínai üvegmozaik - bár sokan kísérleteznek vele - kevéssé alkalmas.

 

Kerámia mozaik: alapanyagában az ókori agyagmozaikkal mutat rokonságot. A kerámia mozaik készülhet külön erre a célra előállított kerámiamasszából vágott - öntött- kerámia lapocskákból, de nagyobb égetett kerámiák darabolásával is. A kerámia lehet anyagában színezett, engóbe-os vagy mázas. Művészi alkalmazásuk igen sokrétű, ez köszönhető sokféleségének, és színgazdagságának is.

 

Csempe mozaik: tulajdonképpen a kerámia mozaik egy fajtája, kedveltsége okán mégis nyithatunk számára egy külön kategóriát, mert míg a kerámia mozaikhoz a művészek sokszor maguk állítják elő az alapanyagot, a csempe mozaik inkább a kész csempék darabolásával készül, vagy kereskedelemben is kapható mozaikcsempék felhasználásával, és tovább alakításával. Magam előszeretettel használom a csempét alapanyagul jó tulajdonságai miatt: jól alakítható, a kemény mázak miatt időtálló, a csempe mozaik jól tisztítható, saválló, jobban igénybevett felületeken is strapabíró. Járófelületre járólapból érdemes készíteni, a fagyálló csempe kültéri mozaikoknak is kitűnő alapanyaga lehet.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikos.blog.hu/api/trackback/id/tr761102168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.