MOZAIKos blog

Ebben a blogban egy mozaikműhelyben folyó munkába pillanthatsz be. Láthatsz többféle mozaikot, és meríthetsz innen ötleteket a következő lakásfelújításhoz, építkezéshez. Az itt látható mozaikok gondosan megmunkált darabokból igényes tervezéssel, elérhető árakon készülnek, a megrendelők igényei alapján.

Elérhetőség

E-mail: mozaikmuhely@gmail.com telefon: 06-20-322-7635

Kedveld az oldalt

MOZAIK a térre hangolva

Mindannyian olyan otthonban érezzük jól magunkat, ami az egyéniségünket tükrözi. Egyedi, de nem egyedieskedő, egyszerűen csak jó, mert pont olyan, amilyenek mi vagyunk. Amikor egy Otthonba készítek mozaik burkolatot, mindig igyekszem ráhangolódni az adott térre, a személyre, akinek a mozaikot készítem. Munkámnak legizgalmasabb része ez: mindenki számára valami olyat készíteni, ami hűen tükrözi az ő egyéniségét. Amire ha ránéz, mindig az jut eszébe: itthon vagyok. Ez az én otthonom. Pont ilyen. Amilyet szerettem volna.

Kemény Katalin mozaikműhely

2015.06.13. 07:46 Kemény Katalin

Család-Barát Magazinban

 Június 11-én a Magyar Televízió Család-Barát című magazinműsorában jártam. A teljes adásért katt a képre.

Kb a 14. perctől válik érdekessé... a felvétel közben időnként belepillanthatunk, hogyan készül a mozaik, a végeredmény pedig 1:12-nél látható. Aki végignézi az adást, egy egészen új oldalamról is megismerhet... Azt azért nem mondanám, hogy letáncoltam a születésnapos Harsányi Gábort (70!). Jó szórakozást.

csaladbarat.jpg

 

 

Szólj hozzá!

2015.06.03. 10:51 Kemény Katalin

Mozaik egy pesti bérházba

Egy hajdan volt pesti bérház előszobájába készül az itt látható mozaik.

Magas terek, nagy, fehérre mázolt ajtók. Maga az előszoba nem túl tágas, de a világos színek miatt mégsem tűnik nyomasztóan szűknek. A helyiségbe több ajtó nyílik. A viszonylag kevés falfelület  nem annyira kínál lehetőséget bármilyen díszítmény elhelyezésére, a szem mégis kívánja, hogy valamin eljátszhasson.

A ház új tulajdonosai ennek a helyiségnek a padlójára álmodták meg az itt látható mintát:

mozaik1.jpg

 

mozaik_3.jpg

 

mozaik2.jpg

A következő képeken már a kész munka látható. A mozaik a helyiség gres burkolatában került elhelyezésre, végleges formáját fugázás után nyerte el. Itt még a műhelyasztalon:

mozaik5.jpg

 mozaik4.jpg

1 komment

2014.11.01. 13:34 Kemény Katalin

Antik hatású mozaik egy modern fürdőszobában

 Bevallom, némi izgalommal mentem ki a helyszínre, hogy segédkezzek a mozaik elhelyezésében. Egyrészt mindig várakozással tölt el, hogy az addig csak a műhelyasztalon dédelgetett munka hogyan fog tudni beilleszkedni új környezetébe, másrészt ez esetben különösen izgatott, hogy egy modern tér hogyan fogja befogadni ezt az ókori görög fürdőkultúra mementójaként is aposztrofálható munkát. Pozitív várakozásunk beigazolódni látszott, amikor a helyére próbáltuk a 120x120 cm-es darabot. Vajon mi lehet a magyarázat erre a nem önmagától értetődő összhangra? A titok talán a kő anyagában rejlik. A kő a kővel ezt a harmóniát ilyen természetes módon hozza. A fürdőszoba borítása egyébként travertin mészkőből készült, mint ahogyan a díszítésül szolgáló mozaik is.

travertin.gif

 

travertin2.gif

 

 travertin3.gif

1 komment

2014.07.07. 17:42 Kemény Katalin

Mozaik, mozaik, mozaik...

Címkék: márvány mozaik


Mostanában kevesebb idő jut a blog írására, így régen jelentkeztem. Pedig volna itt néhány új munka, amit szívesen megmutatnék azok közül, amik időközben készültek a műhelyben.

Itt van például ez a természetes kőből készült mozaik: 

mozaik 1.jpg

Az antik mozaikstílus jegyeit magán viselő munka fürdőző nőket ábrázol. Íme az első nőalak, ókori görög hajviseletével:

mozaik 2.jpg

 A frizura elkészítése izgalmas feladat volt. Túl nagy részletezésre nem volt lehetőség, minden darab formáját ki kellett találni. Ugyanez igaz volt az arcra is. 

mozaik 3.jpg

Elidőzhetünk egy kicsit a ruharedőkön is. A kő színei és árnyalati szinte csábítják az embert a játékra. Jó volt látni, ahogy a különböző formájú darabok a helyükre kerültek. 

mozaik 4.jpg

 És itt a teljes munka, még a műhelyasztalon. A következő bejegyzésben megmutatom azt is, hogy mutat végleges helyén, egy családi ház fürdőszobájában.

mozaik.jpg

 

Szólj hozzá!

2012.02.08. 11:05 Kemény Katalin

Leveles minta a finomság jegyében

 Időközben elkészült a leveles mozaik, amit az előző bejegyzésben már mutattam.

Igazi futóban rakható minta, bármekkora felületre. Akár önmagában, akár nagyobb burkolólapok közé díszítésként téve jól mutat. 

 

 A konyhában a konyhapult fölötti burkolatként -ahol egyébként is csempézni szoktunk a könnyebb tisztántarthatóság érdekében-, fürdőben a kád oldalán, de díszíthet egy sávot a mosdópult fölött néhány csempesornyi szélességben, kerülhet a kád fölé, netán függőleges sávban valahová, ahol a szem igényli, hogy kicsit megmozgassák.

  Ez a mozaik "sokat elbír", többféle stílussal megfér, és jól ki fogja egészíteni a látványt, a vele harmonizáló bútorokkal. Nem akar feltétlenül uralkodni, összehozni szeretne, és harmóniát teremteni. Ha ez a minta nyerte el a tetszésünket, úgy válaszunk neki helyet, hogy ezt a küldetését beteljesíthesse.     

 A blogon látható többi mozaikhoz hasonlóan ez is készülhet többféle színben, attól függően, hogy a környezet mit kíván.

Ha konyhába szeretnénk tenni, nincs más teendőnk, mint hogy lemérjük a konyhaszekrény alsó és felsö sora közötti távolságot, jelöljük ahol távolság változik -páraelszívó...stb miatt-, és kiválasszunk a kívánt lapokat, amiből a mozaik készüljön. 

Ha csempeburkolatban szeretnénk elhelyezni, számoljuk le, hány csempényi területet szeretnénk ezzel a mintával burkolni, adjuk meg a csempe méretét, és a megfelelő számú és színű csempe elküldése után a többi a mozaikműhely feladata.

A képeken látható mozaik alapanyaga kő, de természetesen elkészíthető kerámia vagy gres lapokból is.

 

Szólj hozzá!

2012.01.15. 10:00 Kemény Katalin

Régi ismerős új ruhában

Az itt látható leveles mintához hasonlóval már találkozhattunk a Kerámia mozaik egy könnyed otthonba c. bejegyzésben is. Szeretem ezeket a mintákat az egyszerűségük miatt. Sok helyen alkalmazhatóak, sokféle stílus mellett jól mutatnak, visszafogottságuk miatt valóban igaz rájuk, hogy a "kevesebb néha több". mozaikok3.jpg

 Most is finom árnyalatkülönbségekkel dolgoztunk. A mozaik a végleges formáját a fugával kiegészülve fogja elnyerni, ami tetszés szerint lehet szürke vagy bézs színű.mozaikok2.jpg

  Most csak néhány képet hoztam, a következő bejegyzésben írok bővebben.mozaikok1.jpg

Szólj hozzá!

2011.11.09. 09:14 Kemény Katalin

Mozaik a fürdőszobában

Címkék: a Mozaik fürdőszobában

 A fürdőszoba a felfrissülés szigete otthonunkban. Mikor hazaérkezünk egy kimerítő nap után, jó ide bejönni, magunk mögött hagyni a fáradtságot, ellazulni, pihenni kicsit a vízgőzben, elmélázni, vagy éppen rendszerezni agyunkban a feltorlódott eseményeket.

 Aztán, ahogy gyermekeink születnek, a fürdő szerepe is megváltozik. Az eddig magányos elvonulásra alkalmas helyiségből hirtelen a "társasági élet" fontos színtere lesz. Reggel, este nagy a sürgés-forgás, olykor az egész család öszejön itt a gyermekfürdetés kapcsán.

 Fontos tehát hogy ezt a helyiséget úgy alakítsuk ki, hogy jól érezzük benne magunkat, és ha körbenézünk, valóban azt érezzük, "jó ide bejönni!". 

A mozaik munkákról általában a műhelyben készült fotókat szoktam feltenni, most mégis kivételt teszek, bepillantást engedve egy kedves tulajdonos otthonába, hogy megmutassam, amit az eddigi fotókon csak asztalon láttunk, hogyan néz ki végleges helyén, egy családi ház fürdőszobájában. 

1 komment

2011.09.29. 12:23 Kemény Katalin

Virágos mozaik

 Az előző bejegyzésben láthattátok, hogyan készül a virágos mozaik, itt már a kész, 2m hosszú, 50cm széles munkát mutatom be.

Az otthon, ahová kerülni fog egy átlagos alaptarületű, mediterrán stílusjegyeket viselő, de a magyar építészeti hagyományokhoz is igazodó vidéki ház, látszó fafödémmel, felülosztott ablakokkal, fehér falakkal. Tulajdonosai átlagos költségvetéssel, de nagyszerű stílusérzékkel alakították ki otthonos lakóterüket.

 

A fürdőszoba burkolatául egy spanyol csempecsalád 4 színben rendelhető 25x40-es csempéit választották, ebből választottunk ki három színt a mozaik díszítés elkészítéséhez. Mint az előző bejegyzésekben már említettem, a minta alapját a Csempe helyett mozaik c. bejegyzésben megismert mozaik adta, ezt igazítottuk otthonuk színeihez, hangulatához.

 A fürdőszobában vagyunk tehát (a legalsó képen már láthatjátok burkolás közben is), de hasonló mintát tehetünk konyhába, az alsó és felső konyhaszekrény sor közötti falfelület burkolataként vagy akár járhatunk is rajta, ha a közlekedőt, folyosót burkoljuk vele. Ez eddig két lehetőség volt, de szívesen várom a ti ötleteiteket is, hogy hová tudnátok még elképzelni a képen látható mintát (írhattok hozzászólást itt a blogon, vagy kommentáljátok a bejegyzést az FB-n). 

 Itt már a mozaik burkolása látható.

A műhelyben készülő mozaik elhelyezése egy ügyes burkoló számára nem jelent problémát, hiszen a mozaik is csempe nagyságú darabokban (esetünkben kb 25x40cm) burkolható a falra, vagy a padlóra.

Az apró mozaikszemeket egy speciális fólia rögzíti egymáshoz, ami fugázás előtt lehúzható a felszínéről. Ennek a mozaiknak az elhelyezése kb 20 percet vett igénybe.   

 

1 komment

2011.09.08. 09:39 Kemény Katalin

Készül a virágos mozaik

A kérdés eldőlt, a csempe is megérkezett, készül a virágos mozaik. A részletekről még fogok bővebben írni, most csak méhány kép a munka kezdetéről:

Szólj hozzá!

2011.07.16. 10:04 Kemény Katalin

Melyiket a négy közül? Variációk virágra

Egy családi ház mozaik díszítésének tervezési szakaszában tartok. Az otthon majdani lakójával latolgatjuk a lehetőségeket. Kiindulási alapunk a "Csempe helyett mozaik" c. bejegyzésben bemutatott mozaik, ezt szeretnénk megvariálni egy másik virágmotívummal. Ehhez készültek a tervek.

 Ahogy gyűlnek a lehetőségek, úgy nehezedik a döntés...

Egy kis szavazásra invitálnálak benneteket: ti melyiket választanátok a négy virág közül?A mozaik egyébként a fürdőszobát fogja díszíteni, egy 50 cm széles, és 2 m hosszú bordűr formájában. A részletekről még írok később, most egyenlőre dönteni kellene: melyiket a négy közül? A végleges választ erre a kérdésre természetesen a kedves megrendelő fogja megadni, aki egyenlőre nagyon hezitál, de a FB-on segítheted a döntését a következő módon: lájkold a műhely Facebook oldalát (jobb sávban megteheted), és ott szavazz hozzászólás formájában ennél a bejegyzésnél. Itt a blogon is hagyhatsz üzenetet, hozzászólhatsz a bejegyzésekhez. Aktivitásodat előre is köszönöm, ... meg utólag is meghálálom... Azt találtam ki, hogy a válaszadók között kisorsolok egy nemez bucibabát. Őt megnézheted itt. Tehát a kérdés egyszerű: Neked melyik tetszik? 

6 komment

2011.06.16. 20:00 Kemény Katalin

Mozaik kép

Egy nagyméretű mozaik képen dolgoztam az elmúlt időszakban. Sok időm nem maradt a blogírásra, most kárpótlásul felteszem a képeket.

 mozaik-kep-1.jpg

Kétféle, kültérre is alkalmas lap különböző árnyalataiból készült el a kedvelt görög motívum.

Próbáltam úgy körbefotózni, hogy minden részlete látszódjon, ez nem volt egyszerű a mérete miatt, a műhely belmagassága ennyit engedett.

A mozaik szélessége egyébként 3m 29cm.

 Ha szeretnél több képet látni a készülő mozaikokról, kedveld a műhely Facebook oldalát (jobb oldalon megteheted), így biztosan nem maradsz le az új dolgokról.

 

 

 

3 komment

2010.11.17. 15:00 Kemény Katalin

Mozaik kültérre

Akik rendszeresen olvassák a blogot, azok megszokhatták, hogy időről időre felteszem az érdekesebb munkákat, különösen akkor, ha valamilyen apropója is van a dolognak. Ez a most frissen elkészült mozaik is ilyen.  

Az egyik érdekessége ez a legyező minta, amit már a klasszikus mozaikokon is megfigyelhetünk.

Például Theodorosz Methokhitész portréján is hasonló legyező minta szolgál hátterül. 

Ez egy nagyon szép mozaik az 1300-as évekből, Konstantinápolyból. Gondoltam, ha már eszembe jutott, ide is teszem -most így legyező ürügyén.

Egyéb részleteire is szívesen kitérnék, de nem akarok elszakadni témámtól, ami egy általam rakott mozaik, és még csak nem is T. Methokhitész megrendelésére.(Mint a Khóra templom alapítója, ő készíttette a dzsámi gyönyörű mozaikdíszítését, korának legjobb mestereivel dolgoztatva).

 

  Theodorosz Methokhitész portréja, 1300-1320 Konstantinápoly (Isztambul) Khóra-templom.

 Az általam készített legyezők ahogy azt a képek is mutatják hasonló elven, de jóval nagyobb darabokból készültek.

 Az igazi apropó, amiért ezt a munkát feltettem, az az, hogy általában beltérre szoktak mozaikot rendelni tőlem, pedig jó anyagválasztással, körültekintő tervezéssel kültéren is ugyan olyan létjogosultsága lehet egy mozaiknak, mint bent a lakásban.

 Az itt látható mozaik egy kapubejáró egyik oldalára készült, de kültéri mozaikot elhelyezhetünk teraszon, járdán, udvarunk egyéb betonozott területein is. Nagyobb felületeket is burkolhatunk így, de kürlehet a mozaik betétként is kültéri lapok közé.

Szólj hozzá!

2010.06.07. 12:00 Kemény Katalin

Térkultúra

 Nemrég megkeresett Nikoletti Petra lakberendező, hogy egy kis írást jelentetne meg a munkáimról. Természetesen örömmel fogadtam a felkérést, a cikk Itt olvasható. Érdemes átfutni az oldalt, nekem tetszik nyitott, friss szemlélete.

Minden esetre ez jó alkalom volt arra, hogy elgondolkodjam azon, hogy mára elég sokan látogatják a blogot, de ha valaki nem keres meg személyesen, a legtöbb esetben nem is tudom hogy itt járt. Pedig "bekukkantott" hozzám, lehet hogy véleménye is volt arról amit látott. Kitaláltam valamit. Nyitok egy "Hagyj nyomot" oldalt és tiszteletteljesen megkérem a blog minden olvasóját, hogy hagyjon egy lábnyomot a műhelyem padlóján, legalább így virtuálisan. Szívesen venném ha írnátok egy-két gondolatot magatokról is, hagy tudjunk egymásról.

Szólj hozzá!

2010.05.14. 22:15 Kemény Katalin

Tulipános

Címkék: mozaik márvány mozaik konyha mozaik

 Fehérre meszelt, kézzel tapasztott vályogfalak, sötétbarnára pácolt osztott ablakok, nagy, nehézkes keményfa bútorok, szintén sötéten, időtlenül. A konyhabútor frissen készült, de a régi bútorok stílusát követve. Nagy, rusztikus kő munkalappal. Szép, letisztult formák, kissé komoran, és egykedvűen ácsorognak a térben. Mintha minden egy kis nőiességért kiáltana.

 Ebbe az otthonba készül ez a tulipános mozaik. 

 Még csak tervezgetem, gondolkodom a lehetőségeken. Nem egyszerű feladat. Valahogy stílusban kéne maradni. Meg egy kicsit ki is kéne mozdulni ebből a komorságból. Nem tudom ez a tulipános lesz-e a végső megoldás, de valami letisztult motívumot keresek.

Ezt már csak a játék kedvéért. Nagyobb felületen így is érdekes lenne:

1 komment

2010.04.27. 11:20 Kemény Katalin

Mozaik padló finom árnyalatokkal

Címkék: mozaik padló padló mozaik

Időközben elkészült ez a padló mozaik, aminek az az érdekessége, hogy egy színű padlóburkolatból készült. A blogban már többször bemutattam olyan mozaikokat, amelyek több színű járólapból készültek. Ez a mostani bizonyíték arra, hogy akár egyféle lapból is készülhet mozaik.

 

Tervezés közben csak a formák játékára építhettem, és a lapok közötti finom árnyalatbeli eltérésekre. Izgalmas kihívás volt, és úgy érzem sikerült megtartani ennek a mozaiktípusnak a mediterrán stílusát, emellett ez a nagy méret, és ezek a visszafogott színek kölcsönöznek egy finom eleganciát is a térnek, ahová kerülni fog.

 

Új helyén egyébként egy lépcső előtt fog elheverni, ami nagyszerű hely lesz számára, hisz több nézőpontból is megmutathatja magát. Felfelé menet több irányból közelítenek felé, lefelé jövet pedig felülről is gyönyörködhetnek benne.

1 komment

2010.04.20. 21:15 Kemény Katalin

Képek egy készülő mozaikról

Címkék: mozaik mozaik padló

Ezen a nagyobbacska mozaik padlón dolgozom most. Nagyon élvezem a munkát, egyrészt mert szép az anyag, másrészt mert olyan szépek a fények ilyenkor ősszel a műhelyben. Ez a napsugár elindult a műhely egyik oldalán reggel, és délutánra átért a másik oldalra. Közben szépen végigpásztázta a földre terített mozaikot, mintha csak végigmérte volna, hogy minden darab a helyére került-e.

Szólj hozzá!

2009.11.10. 09:10 Kemény Katalin

Két mozaik egy térben

Címkék: mozaik padló

Az előző bejegyzésben bemutattam egy mozaikot, amely egy lakóház kétszárnyú bejárati ajtaja előtt kap majd helyet. Mint igértem, most megmutatom ennek a mozaiknak a "testvérét", amely vele egy térben, a konyhasziget burkolatául fog szolgálni.

A két mozaik számára fenntartott terület eltérő formájú. A tervezésnél természetesen alapvető szempont volt, hogy harmonizáljanak egymással.

Itt a két mozaik egymás mellé fektetve. A valóságban persze ennél jóval nagyobb távolság lesz közöttük.

És akkor mégegyszer a középmotívum egy kis súrló fényben : ) (ezt szeretem, mert ettől  plasztikussá válnak a darabok) persze a helyszínen kap majd egy szép fugát, ami ha jól van megválasztva, szintén kiemeli a formákat, de addig is, hagyatkozzunk a fényre.

 

2 komment

2009.10.19. 09:56 Kemény Katalin

Mozaik egyedi méretben

Címkék: mozaik egyedi padló mozaik

 Egy mozaik területe lehet szabályos, kör, félkör, négyzet, téglalap, illetve sokszög alakú. De mi a helyzet akkor, ha a burkolni kívánt felület teljesen szabálytalan?

Az itt következő mozaikok ilyen szabálytalan területre készültek.

Az első, amit ebben a bejegyzésben mutatok be, első ránézésre félkörnek tűnik, valójában egy lapított félkörről van szó.  

 Mivel a félkör erősen torzul, a középmotívumot is torzítani kellett, így nem szabályos, egyforma darabokból készült, egyedi formára kellett szabni mindegyiket.

 

 A végeredmény engem kárpótolt a kis többletmunkáért.

 Ez a padló mozaik egyébként egy kétszárnyú ajtó elé készült, három színű járólapból. (a képen a lapok darabjai is látszódnak. Egyenes oldala 220 cm, tehát méreténél fogva is elég látványos darab.

A következő bejegyzésben ennek a mozaiknak a testvérét is megismerhetitek majd, ami ugyanebbe az otthonba készül, és a konyhasziget burkolata lesz.

Szólj hozzá!

2009.10.07. 07:00 Kemény Katalin

Csempe helyett mozaik?

Címkék: csempe mozaik konyha mozaik

 

Csempe helyett egyre többen választják a mozaikot. Különösen a csempe mozaikot keresők száma nőtt meg a tavalyi évhez képest. Nekem tulajdonképpen az tűnt fel, hogy egyre többen jutnak el hozzám úgy, hogy "csempe mozaik"-ra keresnek rá az interneten. Ma ránéztem a statisztikákra (szakmai ártalom), és valóban, az előző évi adatokhoz képest a mozaikra, kivált a csempemozaikra keresők száma jelentősen megugrott tavaly óta. 

Sokan kiegészítésként keresik a csempe mozaikot, de a bátrabbak csempe helyett burkolják mozaikkal a konyhát, vagy a fürdőszobát. Ez a frissen elkészült mozaik megoldás lehet mindkét esetben. Eredetileg egy konyhába terveztem, konyha csempe helyett, de dekoratív díszítője lehet fürdőszobának is, a csempe burkolat kiegészítőjeként.  

Szólj hozzá!

2009.09.25. 09:36 Kemény Katalin

Mozaikműhely belülről

Címkék: mozaik műhely

mozaikmuhely.jpg

Mostanában nehezebben tudok időt szakítani a blogírásra. Hosszú volt a nyár, és ha adódott egy kis szabadidő, azt igyekeztem pihenéssel tölteni. Szeptembertől beindult az iskola. Nem csak a gyerekeknek, a tanároknak is. Egy művészeti iskolában tanítok képzőművészetet, és ha nem a műhelyben dolgozok, akkor az órákra való készülés eléggé leköti az időmet. De ma reggel kivittem a gépet a műhelybe, és csináltam néhány képet munka közben.

 

Tényleg, milyen a táblám? Aug. 22-23 ra készítettem, mert tartottam egy kis maratoni műhelybemutatót Bösztörpusztán, a Magyarok Találkozóján.

 Most ezen a munkán dolgozom, ha elkészül majd írok még róla bővebben.

Szólj hozzá!

2009.05.12. 14:00 Kemény Katalin

Mozaik betét az előszobába

Címkék: mozaik betét mozaik padló padlómozaik

 

Az előszoba, más néven belépő meghatározó része otthonunknak. Ide érkezünk meg egy munkával töltött nap után, és a hozzánk érkezőknek is ez a helyiség mutatja meg először otthonunk arcát. Fontos hát, hogy jó legyen ide belépni minden nap. Az előszoba díszítése nem egyszerű feladat. Méreténél fogva sokszor nincs elegendő falfelületünk, vagy a falat gardrob, előszobabútor foglalja el. Ilyenkor jó megoldás lehet a díszítményt a padlóban elhelyezni.

Az előszobába általában hideg burkolatot teszünk, hiszen könnyen tisztítható, és ellenáll a kintről érkező kellemetlen vendégeknek is - sár, por, csöpögő esővíz... Egy járólap burkolatba nagyon egyszerűen elhelyezhetünk egy saját anyagából készült mozaik betétet. Műhelyemben hozott járólapból is készítünk mozaikot, mint azt már a mozaik padló betét és a mozaik bordűr greslapból c. bejegyzésekben is olvashattad.

A képen látható mozaik betéthez két színű járólapra van szükség. A mozaik itt a műhelyben készül el, hálóra ragasztva szállítható haza. Ez 66x66cm. Nagyobb méretűt is egyszerűen haza tudsz vinni az autód csomagtartójában, hiszen a nagyobb darabok esetében a hálót több darabra vágjuk, úgy hogy a burkoló minden nehézség nélkül el tudja helyezni az előszoba burkolatában.

 

Tényleg, megfigyelted már, hogy ha belépünk valahová, rövid időn belül lefelé nézünk, és a földet kezdjük el pásztázni a tekintetünkkel? Felmérjük a terepet, és keressük a helyet a cipőnknek.

Ezt a mozaikot garantáltan észre fogja venni mindenki.

 

1 komment

2009.04.27. 14:54 Kemény Katalin

Mozaik padló betét

Címkék: mozaik mozaik padló betét hálós

 Végre itt a jóidő, lehet újra a szabadban dolgozni. Ez most azért is nagyszerű, mert éppen egy hálós mozaikot készítek, és a ragasztó, amivel a mozaikokat az üveghálóra ragasztom, elég elviselhetetlen szagú. Ez egy speciális, nagy kötésszilárdságú ragasztó, egy hibája van csak, hogy amíg köt, a műhelyben nem lehet tőle megmaradni. A héten már a második hasonlót készítem, úgyhogy nekem jól jön ez a napos, szeles idő.

Szóval mozaik padló betét: ahogy a csempe mozaik készülhet a falon használt csempéből, úgy a padló betétet is lehet a burkolatként használt padlólapból rakni. Erről már olvashattál a mozaik bordűr greslapból c. bejegyzésben is. Az itt látható padló betét 2 vagy 3 szín felhasználásával készülhet. Mozaik műhelyemben kész darabokat is megvásárolhatsz több színben, de hozott anyagból is elkészítjük. Ehhez a mérethez 3-4 járólap szükséges.

 A mozaik átmérője 60 cm. Négy járólap helyére illeszthető. Más méretben is készül.

 Egy ilyen mozaik padlóbetét gyors, egyszerű és látványos megoldás lehet fürdőszobába, konyhába, nappaliba, vagy éppen a teraszra.

 

1 komment

2009.04.19. 10:57 Kemény Katalin

Három ötlet: hogyan díszítsük a fürdőszobát mozaik bordűrrel?

Címkék: csempe mozaik mozaik bordűr fürdőszoba tervezés széles bordűr

 Műhelyemben igen széles - 20-30 cm szélességű - bordűrök is készülnek, sokféle változatban. Mivel ezek a széles bordűrök elég nagy díszítő értékkel bírnak, nem feltétlenül igénylik hogy körbefussák a helyiséget, kisebb darabokban is meghatározó díszítmények lehetnek.

Ez a bordűr például 30 cm széles és csempéből készült.  

Ha igazán egyedi fürdőszobát szeretnél, nem kell feltétlenül a legdrágább burkolatokban gondolkoznod. 

Három ötlet arra, hogyan oldhatod meg fürdőszobád dekorációját mozaik bordűrrel:

A mozaik a fürdőszobában kerülhet:

  1. A beépített kád oldalára.
  2. A beépített mosdókagylónak kialakított pult fölé.
  3. A beépített tükör köré (ha ezt választod, ide hosszabb kellhet, viszont keskenyebb is elegendő lesz)

Ez természetesen csak néhány lehetőség, ami segíthet beindítani a fantáziát. Ha szeretnéd hogy segítsünk a tervezésben, olvasd el az ingyenes tervezés című bejegyzést.

Szólj hozzá!

2009.04.07. 11:33 Kemény Katalin

Csempe mozaik

Címkék: kerámia mozaik csempe mozaik fürdőszoba dekoráció

Műhelyemben sokféle mintával készülnek csempe mozaikok. A  mozaik alapanyagául szolgáló csempét kiválaszthatod egy listáról, vagy elhozhatod a saját csempédet is a műhelybe, ebből is elkészítjük a mozaikot. 

 

A képen látható kádat is csempemozaik díszíti, 20 cm szélességben.

Ez a nem túl nagy felületű mozaik is annyira látványos tud lenni, hogy ebben a fürdőszobában egyéb díszítésre nem is volt szükség. 

Más helyiségekbe is készülhet csempe mozaik, ha szeretnél több ötletet kapni, kattints fent a főcímre, így végig tudod gördíteni az blog összes bejegyzését.

2 komment

2009.03.10. 12:12 Kemény Katalin

Mozaik antikolt márványból

Címkék: márvány mozaik

 Antikolt márványból készült ez a 30 cm széles mozaik bordűr. Hogy el tudd képzelni: egy átlagos járólap szélességével megegyező. A hagyományos bordűrökhöz képest tehát jóval szélesebb. (A képeken még fuga nélkül. Világos fuga illik hozzá)

Ha a fémek között megkülönböztetünk nemesfémeket, a kőzetek között miért ne mondhatnánk éppen a márványra, hogy nemes kőzet. Ebben a csiszolatlan formájában is olyan természetes eleganciát kölcsönöz a térnek, hogy bátran mondhatjuk rá: a kőzetek legnemesebbike.

1 komment

2009.03.01. 13:31 Kemény Katalin

Mozaik feketén fehéren

Címkék: mozaik padlóburkolat mozaik antikolt márványból márvány mozaik

Padlóborításnak készült ez a keleti ornamentika jegyeit viselő mozaikmunka, de ugyanúgy el tudnám képzelni egy feketére burkolt fürdőszobában a kád burkolataként, vagy egy fürdőtér vissza-vissza térő motívumaként.

A mozaik fehér és fekete antikolt márványból készült.

Az antikolt márvány színei visszafogottabbak, tompábbak mint felcsiszolt társáé. Én éppen  természetessége miatt szeretem.

A képen természetesen még fuga nélkül láthatod, sötétszürke- fekete fuga való hozzá.

 

Szólj hozzá!

2009.02.20. 00:00 Kemény Katalin

Kerámia mozaik egy könnyed otthonba

Címkék: kerámia mozaik csempe mozaik

Az itt látható kerámia mozaikot egy tágas, friss, szellős otthonba terveztem. Itt természetesen még fuga nélkül látható. Valószínűleg egy halványszürke, vagy egy bézs fugával, fog a legjobban mutatni.

 Egy ilyen alapvetően világos színekkel berendezett enteriőr nagyszerű lehetőséget biztosít az alkotó számára. Úgy is fogalmazhatnék, sokmindent elbír. Visszafogott megjelenésével szinte hívogatja az ötleteket. Első ránézésre én is több variációt el tudtam volna képzelni, az egészen visszafogott, világos színű kerámia mozaiktól kezdve a hófehér kavicsmozaikon át egészen az élénk színei miatt kedvelt, és diszkrét ragyogású smaltiig. Végül az első mellett döntöttünk. Két halvány bézs csempét választottunk a kerámia mozaik alapanyagául. 

 Így megőriztük a helyiség könnyedségét, mozaikunk nem lett hivalkodó, szerényen osztozik a téren a már meglévő elemekkel, és a tulajdonos igénye szerint a későbbi átrendezések alkalmával sem fogja megoldhatatlan feladat elé állítani a lakberendezőket. Ha valaki sokszor szereti átrendezni az őt körülvevő teret, esetleg a stílust is szereti váltogatni, minden esetben olyan mozaik burkolatot ajánlok neki, ami nem határozza meg végérvényesen az adott tér stílusát, hangulatát. Feldobja a teret, de nem uralkodik rajta. Egyediségével magára vonzza a tekintetet, de nem tolakszik folyton erőszakosan a látóterünkbe.  

 

Szólj hozzá!

2009.01.15. 14:54 Kemény Katalin

Antik mozaik időutazóknak

Címkék: mozaik kerámia mozaik antik mozaik mozaik fürdőbe

Ezt a mozaikot még nyáron készítettem, de mivel a blogot csak most kezdtem el írni, gondoltam felteszem.

Hangulata leginkább az ókori rómába repít vissza. Antik stílusban berendezett terekbe ajánlok hasonlót. Nappaliba, fürdőbe, vagy egy medencetér falára. Aligha tehetnénk többet az antik hangulat kialakításáért, mint egy hatalmas ókori mozaik a falon.

Igyekszem közeli képeket is feltenni (lásd lentebb), hogy látszódjon, a figurális ábrázolásnál mennyire fontos az igényes munka. Mivel az emberalak a valóságos méret felében készült el, nem volt lehetőség a túlzottan részletgazdag kidolgozásra. Ilyen esetben például az arcon minden darabnak a helyén kell lenni ahhoz, hogy az összhatás ne legyen amatőr.

Erre azért tértem ki, mert hobbimozaikosok is olvassák az oldalt (nagyon jól teszik, én is így kezdtem annak idején. Bár szakmámba vág, mégis igyekeztem mozaik témában minden lehetséges irodalmat, felkutatni).  Ha már így belemelegedtem, még egy kis kitérő a számukra: minden művésznek más stílusa van, de a klasszikus mozaik általános jellemzője az alak körüli szegély. Ez azt jelenti, hogy a háttér színéből a kontúr vonala melett is rakunk egy -esetleg több- sort, hogy átmenetet képezzünk a figura és a háttér között. Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

Még valami: Az antik hatás elérése érdekében nem használtam sok színt. A tört fehér és a barna különböző árnyalataira építettem. Miért nem lett mégsem monoton? Nézd meg közelebbről, és látni fogod hányféle árnyalatú mozaikszemet használtam!

  

Szólj hozzá!

2009.01.11. 00:00 Kemény Katalin

Mozaik bordűr greslapból

"Szeretnék egy mozaik bordűrt a nappaliba. Most újítjuk fel az otthonunkat, már ki is választottuk az új járólapot. Mindenképpen szeretnénk, ha a díszítés harmonizálna a a leendő burkolattal, ami kétféle színű járólapból fog készülni. Lehetséges ez?"

Lehetséges. Mindössze annyit kell tenned, hogy a járólapból a mozaik méretétől függően 1, 2, ..., négyzetméterrel többet vásárolsz, és elhozod a műhelybe. Itt aztán megnézünk néhány mintát és megtervezzük a mozaikot. Ha szükséges, akár választhatunk hozzá újabb színt, hogy kicsit feldobjuk az összhatást.

 

Hogy miért ezt a megoldást javaslom?

A készen vásárolható mozaik bordűrök nagy valószínűséggel nem fognak passzolni az általad megálmodott burkolathoz, mert azok általában márványból készülnek. Jól mutathatnak egy márvány burkolatba ültetve, de semmiképpen sem illenek a kerámia burkolatokhoz. A másik probléma velük, hogy vastagságban is eltérnek a greslapok vastagságától, következésképpen kiemelkednének a burkolatból.   

Magyarországon a legtöbben járólapban gondolkodnak, ha egy helyiségbe hidegburkolatot terveznek. Ehhez pedig a saját anyagából rakott mozaik fog leginkább illeni. Tartósságban nemhogy felveszik a versenyt a márvánnyal, de -mivel mázuk általában nagy kopásállóságú -, erősebbek, és tartósabbak is a márványnál. Tehát: ha a burkolat greslap, készüljön abból a mozaik is.

1 komment

2009.01.10. 00:00 Kemény Katalin

A tervezéstől a kivitelezésig

 

Játékos megoldás egy modern konyhába

"Szeretnék egy mozaikot, ami kicsit feldobja a konyhát. Nem szeretném ha túl színes lenne, csak olyan, ami illik a lakás színeihez. De valami játékosat, ami oldja egy kicsit ezeknek a modern bútoroknak a szígorúságát."

 Hát, valami ilyesmi az amit előre meg tudunk fogalmazni az igényeinkről, és ez éppen elég ahhoz, hogy el tudjunk indulni. Ezután következik egy megbeszélés, néhány fotó a lakásról, hogy az én fejemben is rögzüljenek a képek, aztán egy... két... három terv. A lényeg, hogy a tervezési folyamat végére eljussunk odáig, hogy egészen biztosak legyünk abban, hogy egyre gondolunk. A terv egy részletét kirakom, hisz máshogyan néz ki valami a papíron, és máshogy kerámiából, márványból, üvegből, ..., kirakva.

Ezután következik néhány nap, hét - a mozaik méretétől függően. Ez idő alatt köszönöm, nem kell velem együtt élni, hiszen nem a helyszínen, hanem a műhelyemben dolgozok. A helyszínre már csak a kész munkát viszem, ami általában azonnal fel is kerülhet a falra.

Most már csak egy-két napot kell várni, hogy a ragasztóanyag teljesen megkössön, és a mozaik fugázható.

Ez így egyszerűen hangzik, mert az is. Van néhány ötletem azok számára, akik szeretnék megspórolni a várakozási időt. Erről bővebben itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

2009.01.07. 00:00 Kemény Katalin

Mozaik a nappaliban

A nappali az otthon lelke. Napközben itt jön össze a család, esténként itt ülünk le a barátokkal egy meghitt beszélgetésre. Vagy ide huppanunk le egy jó könyvvel, magazinnal kicsit ellazulni. A tévét szándékosan hagytam ki, nekünk nem hiányzik.

 Szeretek leülni egy könyvvel a kanapéra este, a kislámpa fényénél olvasgatni. Sokszor elréved a tekintetem és olvasmányommal a kezemben csak nézek magam elé. Megfigyeltem, hogy ilyenkor általában a kályhát nézem és hallgatom a gyerekszobából kiszüremlő szuszogást. A kályha egy egyedi tervezésű téglakályha, alul egy sávban mozaik díszíti.

 Csak ülök, és nézem a kályhát. Magam sem tudom mit nézek rajta ennyi idő után is. Azt hiszem vannak olyan objektumok az ember életében, amihez jó mindig visszatérni. Ahol az ember újra meg újra rendezheti magát. Úgy látszik, nekem a kályha az. Pontosabban a kályha alján az a sáv mozaik. Már amikor megterveztem arra gondoltam: hm, milyen egyszerű kis minta. Kint a műhelyben ennél sokkal tetszetősebb darabok sorakoznak, ide magamnak mégis ezt az egyszerű kis motívumot raktam fel. Hogy van ez... És nézem hűségesen minden este. Valahogy így néz ki, teszek fel nappali fotót is, hogy jobban lásd. Egyébként ez egy kerámia mozaik bordűr. Három színű kerámiát használtam, ami illik a lakás egyéb burkolataikoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mozaikot a nappaliban többféle módon is elhelyezhetünk, az itt bemutatott lehetőség csak egy a számtalan megoldás közül. Ha a főcímre kattintasz, végig tudod gördíteni a blogot, hogy ötleteket kaphass.

Ha szeretnéd hogy nappalidba egy saját mintát tervezzünk, olvasd el az ingyenes tervezés című bejegyzést.

Szólj hozzá!

2009.01.06. 00:00 Kemény Katalin

Mozaik a konyhában

Címkék: mozaik kerámia mozaik csempe mozaik egyedi konyha

A konyha... A konyháról sokat lehetne mesélni. Nálunk mindig a konyhában volt az élet. Nappali ide vagy oda, ha egy vendég csak úgy beugrott napközben, ide ültettük le. De ide érkeztünk haza az iskolából, és itt folytak a legfontosabb megbeszélések is. A konyhában mindig jó illatok voltak - ez még nem a páraelszívó kora volt. Ezekből az emlékképekből építkeztem, amikor még csak tervezgettem leendő otthonunkat. A konyhát és a nappalit egyazon térben képzeltem el, nem is tudom miért nevezik ezt amerikai konyhának, hiszen a hagyományos magyar konyha funkciója szerint nappali is volt egyben. Szóval azóta majdnem elkészült. Karácsonyra a burkolat is felkerült. 

A konyhában a konyhaszekrény alsó és felső része közötti sáv szinte kínálja magát egy szép mozaik számára. Sokszor persze azt gondoljuk: olcsóbb megoldás, ha lecsempéztetem. Különös, mikor a konyhaszekrényt kiválasztjuk, soha nem gondolkodunk ilyen praktikusan. Mondok egy példát: egyik ismerősünk velünk egy időben építette be a konyháját. Hasonló nagyságú konyha, mint a miénk. Nem tömegbútort szeretett volna, nem sajnálta tehát a pénzt, a konyhastudióban kiválasztott egy tényleg tetszetős tipust. Az "egyedi konyha" megtalálható minden jobb konyhastudió kínálatában.

Én másként gondolkodtam. Kiválasztottam egy IKEA konyhát, ami - bár szintén nem egyedi - kiválóan illeszkedik a lakás többi berendezési tárgyához, bútorához.

Burkolatként a csempe helyett egy sávban mozaikot raktam. Olyan mintát választottam, ami illik vidéki otthonunk stílusához.

 

A mozaik 20x20-as (csempényi) darabokból áll, láthatod a képen, ahogy színenként váltakozik. A motívum természetesen sokféle lehet. Szóval? Hogy is van ez az egyedi konyha? 

Ha szeretnél még ötleteket kapni, kattints fent a főcímre, így végig tudod gördíteni a blog összes bejegyzését.

Ha szeretnéd, hogy konyhádba egy saját mintát tervezzünk, a te elképzelésed alapján, ami harmonizál a te konyhabútoroddal, olvasd el az ingyenes tervezés című bejegyzést.

1 komment

2009.01.04. 00:00 Kemény Katalin

Egyedi lakótér

 Mindannyiunknak fontos, hogy meleg, barátságos, kényelmes otthonunk legyen. De nem vagyunk egyformák. Minden ember másra gondol, ha azt hallja: otthon. Különböző szokásaink vannak, különböző vérmérséklettel élünk, így természetes, hogy különböző térben érezzük jól magunkat.

 Van aki a tágas otthont szereti, van aki egy szűk térben érzi magát biztonságban. Van aki a világos helyiségeket kedveli, mert úgy érzi ez hozza meg számára azt a frissességet, derűt, amitől minden reggel beindul a napja, és van aki egy félhomályos szobában tud igazán elmélyülni. Van aki a visszafogott színeket kedveli, és csak precízen rendezett környezetben tud elképzelni egy rendezett életet. Miközben másvalaki délies összevisszaságban él, kedveli az erős színeket, a meghökkentő formákat és képtelen rendet tartani maga körül. 

 Rengetegfélék vagyunk, és nehéz néhány általánosító mondatban megfogalmazni sokszínűségünket. Egy dologban azonban hasonlítunk egymáshoz. Mindannyian olyan otthonban érezzük jól magunkat, ami az egyéniségünket tükrözi. Egyedi, de nem egyedieskedő, egyszerűen csak jó benne élni, mert pont olyan, amilyenek mi vagyunk.

 Amikor egy Otthonba készítek mozaik burkolatot, mindig igyekszem ráhangolódni az adott térre, a személyre, akinek a mozaikot készítem. Munkámnak legizgalmasabb része ez: mindenki számára valami olyat készíteni, ami hűen tükrözi az ő egyéniségét. Amire ha ránéz, mindig az jut eszébe: itthon vagyok. Ez az én otthonom. Pont ilyen. Amilyet szerettem volna.

 

Szólj hozzá!

2009.01.03. 00:00 Kemény Katalin

Miért szeretem a mozaikot?

Talán értékállósága miatt szeretem. jó érzés olyan anyagokkal dolgozni, amiről tudom, kiállja az idő próbáját. A kő, a kerámia, az üveg ilyen anyagok.

Régebben inkább festettem, olajjal, vagy akrillal. A festékek között ezek az anyagok időállónak számítanak, de felvehetik-e a versenyt az üveggel, a kerámiával, vagy a kővel? Az olajfestmények színei sötétednek az idő múlásával. Sosem fogjuk megtudni pontosan milyennek festette Munkácsy nagyszerű képeit. A fehérek sárgulnak, a barnák sötétednek, az emberiség lázasan próbálja óvni egyetemes értéketit. Az akril nagyon jó anyag, de nincsenek hosszú távú tapasztalataink.

Nézzünk meg egy mozaikot a hatodik századból, a mozaikművészet virágkorából. 535 - 549 között készült a ravennai San Apollinare in Classe templom mozaik borítása.

Nagyszerűen megkomponált allegórikus megfogalmazású munka, az üvegmozaik gyönyörű színeivel.Az alkotást szinte eredeti pompájában csodálhatjuk meg, az idő mit sem ártott neki.

Ha már a VI. századnál és a ravennai mozaikoknál tartunk, hagy hozzak még egy példát. Számomra a bizánci mozaikművészet legkedvesebb darabja.

Ravenna, San Apollinare Nouvo (VI. sz. 3. negyede) Mártírnők menete

 Nem is tudom, mi az ami ennyire megfog ebben a munkában. Talán a ritmus, és az időtlenség. Babits Danaidák c. verse jut eszembe róla. A téma más, úgy is fogalmazhatnék, hogy ennek a témának inverze, de ugyan ez a ritmus, ugyan ez az időtlenség. Ez a mozaik olyan, mint egy litánia szavak nélkül. Ezt a hatást az ikonszerű ábrázolásmód csak felerősíti, a mozaiknak, mint technikának jó tulajdonságait kihasználva.

Visszatérve eredeti témánkhoz: miért szeretem még a mozaikot? Gazdag lehetőségei miatt. Sokféle anyagból lehet mozaikot rakni, és minden anyagból más hatást lehet kihozni. Sokan gondolják például, hogy a márvány szerény színskálája szűk lehetőséget biztosít egy művész számára. Én pedig azt gondolom: ezek a keretek jók. ezek a keretek adják a klasszikus mozaikművészet sajátosságait is.

Azon alkotások számára, amelyeknél fontos a sok szín, ott van az üveg. A világ több pontján, nagyon széles színválasztékban készül az üvegmozaik (smalti, mozaiküveg v. mozaik készítésre is alkalmas színes üveg). Üvegmozaikkal hihetetlen árnyalatbeli gazdagságot érhetünk tehát el. Használják is évszázadok óta az Orsoni család manufaktúrájának - és más gyáraknak a termékeit - a mozaikművészek szerte a világon. Az anyagválasztásnál a kérdés csak az: mit szeretnénk. Ha tudjuk hogy milyen látványt szeretnénk elérni, meg tudjuk találni hozzá az anyagot. Ezért nem kötelezem el magam anyagok mellett. Mindig a célt nézem, és az ábrázolás szempontjából legmegfelelőbb anyagot keresem. Ez a folyami kavicstól kezdve a legdrágább arany mozaikig sokminden lehet. Nagyon gazdagon kínálja a lehetőségeket ez a technika.

A színek után beszéljünk a textúráról. Gyönyörű felületeket lehet létrehozni például hasított kövekből. de ugyanez igaz az üvegmozaikra is, ha hasított felével felfelé helyezzük az alapra, egész más képet mutat, mint ha síkban helyezzük el. Azután kombinálhatjuk is a különböző anyagokat, így érve el különleges hatásokat mind színben, mind a textúrában. Egy dologra azonban érdemes figyelnünk, az anyagokat mindig olyan környezetbe helyezzük, ahol megtarthatják anyagszerűségüket, ahol értelme van jelenlétüknek.

 Szeretem tehát a mozaikot, mert úgy adja meg a lehetőséget a művészi kiteljesedésére, hogy közben valódi, maradanandó értéket teremt a környezet számára is.   

Szólj hozzá!

2009.01.01. 09:34 Kemény Katalin

Bemutatkozás

Kemény Katalin vagyok, 1997-ben végeztem az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz szakán. Harmad évfolyamos főiskolásként nyílt meg első egyéni kiállításom az egri Ifjúsági Ház galériájában. Ez még az útkeresés időszaka volt. Festményeimen érződött egyfajta grafikus szemléletmód, amit hosszú évek alatt sem sikerült levetkőznöm. Beláttam tehát: festőnek túl grafikus vagyok, grafikusnak túlzottan festői. Több országos tárlat és egyéni kiállítás után még mindig úgy éreztem nem találtam rá az igazi technikára. Maradt tehát a keresés. Közben persze teltek az évek, Egy ideig lakberendező mellett rajzoltam belső tereket, besegítettem grafikai stúdiónak, terveztem kiadványokat. 

Időközben elvégeztem az ELTE Kulturális Menedzser szakát, ami csak megerősített abban, saját utamat kell járnom. Évek alatt kikristályosodott a technika is. Gyerekkorom óta szerettem az apró dolgokat gyüjteni, cserepeket, kavicsokat. Egyik legmeghatározóbb élményem gyermekkoromból amikor rátaláltam egy helyre, ahol gyönyörű kavicsokat lehetett találni. Ez a hely történetesen egy falusi iskola tornatermének a teteje volt. Az iskola udvarában álló szolgálati lakásban éltünk néhány évig. Apám volt az iskola rajztanára.  A tetőre a legnagyobb titokban másztam fel a tűzoltólétrán Kis Bandival, az iskolagondnok fiával. A tető apró, sötét színű folyami kaviccsal volt leszórva, de a reggeli fényben úgy ragyogott mint a gyémánt. Amikor apám hangját meghallottam lentről, a hátam mögül, az utolsó mozdulataimmal még teletömtem a két zsebemet kaviccsal, ami aztán lefelé jövet csak úgy szóródott kétfelé a zsebemből, és ebben a súrló fényben úgy hatott mintha megannyi apró gyöngy hullana, pattogna alattam a földön. Nem a szidás miatt sírtam, hanem az égből hozott kincseim elvesztése miatt.

Sokan hordozunk ilyen emlékeket, amik egyszer csak előtolakodnak, és meghatározzák az útirányt. Persze nem ezek miatt dönt valaki egy hivatás mellett, de biztos vagyok benne, hogy emlékeink is hatnak választásainkra. Magam sem tudom miért nem jöttem rá hamarabb, hogy a mozaik az a technika, amiben igazán helyemen érzem magam. A főiskolán művészettörténeti vonatkozásain kívűl nem sokat tanultunk a műfajról. A magyar felsőoktatásban nincs mozaik művész képzés, akik ezzel a technikával foglalkoznak, jó esetben képző és iparművészek, valamelyik tanárképző főiskola rajz szakáról jönnek, esetleg belsőépítészek, építészek. Magamnak kellett tehát összecsipegetnem a tudást, és képzem magam folyamatosan.

1 komment